Thursday, April 18, 2019

Resepi Cakoi & pau goreng inti kacang tanah


Hai assalamualaikum

Semalam xsempat nak post sbb agak busy, maklumla terkejar2 nak buat benda. Biasalah ada anak kecil nie mana nak layan hero lg. Mesti tanya rajin ya masak atau buat kuih ada anak kecil nie? Tengok keadaan, to be frankly mmg kena curi2 masa. Kadang tu ada jgk terpaksa walaupun c tecik tu dah menangis. kalau xmasak y hero tu nak makan apa pulak kan.

Baiklah cakoi nie mmg selalu buat sbb mudah, kalau mmg teringin sgt kuih tu mmg buat la. semalam teringin jgk pau goreng inti kacang tanah tu maka buatlah. Buat kuih nie main agak2 je sbb kdg buat byk then y lbh frozenkan, kdg tu buat sikit je. Mmg jenis nak mkn kuih, kuih2 kampung. kalau xdak mmg akan tercari2. o ya, cakoi tu biasanya kitorg mkn dgn planta+kaya mmg mabeles i tell uuu! Kdg husb n hero tu suka mkn dgn nutella punn ok jgk sodap!

Resepi cakoi
1/2kg tepung gandum
1/2 paket yis
1sudu kcl baking powder
gula sikit je
garam secubit
minyak masak
Air

Resepi pau goreng
Sama je dgn cakoi bezanya cuma ada inti tu(paham dok?)

Untuk inti
Sangai @ goreng tanpa minyak kcg tanah. Lepastu sejukkan sblm blend kering bersama gula. Ikutlah nak manis cmna, aku mestilah kurangkan gula.

Caranya letak terus yis n baking powder bersama tepung tak lupa gula garam. Sebatikan dan terus adun dgn air jgn keras sgt jgn lembik sgt yang sedang2 saja...lepas tu masukkan minyak masak gaul smpai sebati. knp nk letak minyak? supaya cakoi tu rangup kt luar lembut d dlm. nak tukar planta pun boleh tapi aku xsuka sbb nnti xrangup.🤭

Tunggu 1/2 jam pn dh boleh uli dah. leperkan & potong2 ikut kesesuaian dan doublekan, letak air sikit spya melekat keduanya then tekan kt tgh2 guna pisau jgn smpai tbelah dua pulak ya. Untuk pau goreng aku guna je cawan utk tekap bulat2. leper2 kan sikit lepastu letaklah inti kat dlm tu. Biarkan bebrp minit sblm digoreng.

Pastikan minyak banyak ya kt dalam kuali n betul2 panas. Kalau xpanas kuih tu xkembang cantik. Dah siap!






No comments:

Post a Comment