Tuesday, April 16, 2019

Resepi Tauhu Bergedil Daging

Asslamualaikum

Hari ni nk cerita psl tauhu bergedil y tgh hot skg nie. Buat haritu lg, saja la nk post kan. Sblm2 nie mmg lama dh teringin sbb pnah mkn skali kwn bg rasa dia order kt org time tu still keja kt cimb lg. sekali rasa mmg perghhh... kena lg ngn sambal kicap tu yaaa ampunnnn mmg delishhh i tell u!!

Tapi d sebabkan penyakit malas tu makanya xbuat lg.. dok teringin asik tgk ig org jual nak beli katanya tp mcm mahal je lpstu macam sikit ješŸ¤£šŸ¤£šŸ¤£Then...buat jgkla, woww mmg dpt byk n buat trus jd sebab aku rasa tu la resepi paling senang dlm duuniaaaašŸ˜šŸ¤­hiperbola sgt ya! Sblm buat tu tnya2 adik dlu sbb dia pnah buat dia ckp sonang n sodap kihkih..nahh semangat sikit la nk buat. My husb pn asyik dok tnya mana dh tauhu tu lps dh mkn...kihkih

Joms tgk resepi( resepi hbskan tauhu 1 plastik tu ada 24biji xsilap)
Tauhu goreng
daging kisar ramly 1 keping
kentang 2 biji
daun sup
lada sulah
lada hitam
bwg putih 2
bwg merah 1
Telur 2biji

Pertama sekali kena rebus la kentang tu smpai empuk then lenyek.(biarkan sejuk terlebih dahulu, kang xmemasal melecur tgnšŸ˜) Tumisla mcm biasa daging kisar tu smpai empuk, dh nmpk empuk msukkan garam perasa lada sulah lada hitam daun sup. Gaul bersama kentang td then boleh isi kt dlm tauhu dh. keluarkan isi tauhu tu kalau nak campur sekali pn boleh. Sis ambil sikit je campur kt dlm kentang tu. Sblm masukkan sis bulat2 kan terlebih dahulu kentang + daging tu. Ikutla cara mn pn boleh sajaaaa. Lepas dh siap semua, pecahkan telur utk kita celupkan tauhu tu spy isi dlm tu xterkeluaq. Panaskan minyak goreng tu jgn lama sgt n api pn jgn kuat sgt tauuu kang hangus hitam  legam la tauhu uolss tu. Lepastu boleh hias dgn cili potong n daun sup @ bwg goreng.



nahh jamu mata


Opps terlupa plak, cili kicap ;
cili ikutla byk mn pn
bwg merah(optional xnk pn xpa)
bwg putih
limau kasturi
kicap

Caranya, goreng sekejap bwg n cili tu, blend campur kicap n limau. Garam perasa n gula d lupa jgn. done!

Dah tu je goodluck!

No comments:

Post a Comment